“Sončni vzhod prebuja naravo,

branje knjig razsvetljuje glavo.”

                     (Mongolski pregovor)

23. april je Unesco leta 1995 razglasil za svetovni dan knjige. Ta dan je bil izbran v povezavi s praznikom sv. Jurija, ko so Katalonci v en praznik združili več običajev oziroma praznikov – tudi praznik vrtnic, ob katerem so fantje dekletom podarili vrtnico (lepoto), one pa njim knjigo (znanje).

Je pa 23. april povezan tudi z rojstvom ali smrtjo znanih ustvarjalcev. Tega dne sta npr. umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare, oba leta 1616, torej je letos 400. obletnica njune smrti.

23. april je tudi dan, ko si mesta predajajo naziv ‘svetovna prestolnica knjige’. Ljubljana se je z njim ponašala leta 2010, letos je to Vroclav (Wroclaw), največje mesto v Šleziji (Poljska).

Na ta dan praznujejo pisatelji, založniki, ilustratorji, knjigarnarji, bralci … Skratka vsi, ki smo na kakršenkoli način povezani s knjigo in jo imamo radi.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje cel teden. Po številnih slovenskih mestih v tem tednu potekajo dogodki, povezani s knjigo: branje na prostem, knjižni kvizi in čajanke, literarni nastopi, podarjanje knjig in še in še. Praznovanje pa se bo zaključilo s posebnim dogodkom, imenovanim Noč knjige.

Na naši šoli smo ta praznik obeležili tako, da smo v petek, 22. 4. 2016, izpeljali knjižni maraton. Ta je potekal tako, da smo učitelji na začetku vsake učne ure učencem brali zgodbe iz knjige, ki je ves dopoldan ‘potovala’ z njimi.

Učenci so po pripovedovanju učiteljev z zanimanjem prisluhnili njihovemu branju in nestrpno čakali, kakšno bo nadaljevanje. Sami pa so povedali, da jim je bil ta način praznovanja dneva knjige všeč in da bi ga lahko še kdaj ponovili.

Zagotovo ga bomo!

Lilijana Ladra

Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1