V tem šolskem letu je vodenje Kluba Zdrave šole prevzela Marinka Mori, skupaj s sodelavci Renato, Ireno in Jernejem ter predstavniki posameznih razredov. Rdeča nit v tem letu pa  je bila DUŠEVNO ZDRAVJE, zato smo tej temi skozi vse leto posvečali  posebno  pozornost.

Obeležili smo pomembnejše spominske dneve in ob tem izvajali razne  dejavnosti in akcije s področja zdravja, kulture, športa, zdrave prehrane, varovanja okolja, humanosti ter medsebojnih odnosov.

Velik poudarek namenjamo zdravi prehrani, zato smo vključeni v Shemo šolskega sadja, novembra smo pojedli  tradicionalni slovenski zajtrk, ob dnevu hrane smo si pripravili svojo malico,vseskozi pa se trudimo, da izboljšujemo  odnos do hrane in je ne mečemo stran.

Športno aktivni smo bili ob dnevu diabetesa, organizirali smo pohod skupaj s člani društva Polžki. Udeležili smo se Športno zabavne olimpiade v Radljah, ekipe so sestavljali učenci in starši. Gibanje »Simbioza giba«, ki povezuje mlajše in starejše generacije, so obeležili učenci in stari starši s pohodom ter skupnimi urami športne vzgoje. Ob svetovnem dnevu zdravja smo se v odmorih razgibavali ob glasbi.

Tudi kulturni dogodki nam niso tuji. Družili smo se z Bica bendom Društva invalidov, ki so nam pripravili čudovit nastop. Ob Prešernovem dnevu smo na hodnikih poslušali poezijo v izvedbi sedmošolcev. Uspešno smo izvedli 3. Fotografski natečaj, sodelovali smo pa tudi na mnogih likovnih in literarnih natečajih. Prednovoletni »Pokaži kaj znaš!« je razkril kar nekaj talentiranih učencev. Obiski in nastopi v Domu Sv. Eme so postali že stalnica. Pomlad smo pozdravili z Gregorjevo pošto- podarjali smo si prijazna sporočilca.

Za telesno in duševno  zdravje smo se trudili  ob Dnevu duševnega zdravja, Svetovnem dnevu AIDS-a, namenili smo jima tudi nekaj  razrednih ur. Kot vsako leto smo se seznanili tudi s programom Varno s soncem.

Tudi varovanju okolja smo posvetili pozornost. Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov smo menjavali oblačila in druge predmete, skozi vse leto pa zbiramo zamaške, kartuše, tonerje, baterije, star papir  in še kaj.

Svojo humanost smo pokazali ob tednu Rdečega križa, ko smo zbirali hrano in simbolično članarino namenili Nepalu, ki ga je prizadel potres.

Vsega seveda nismo omenili, saj sodelujemo še z mnogimi drugimi društvi, npr.  Društvo vrtičkarjev Ajda, Gasilsko društvo Šentjanž, Društvo diabetikov Mežiške doline, Dravit in še s kom.

Zaključnega  sestanka sta se udeležili tudi zunanji članici ga. Antonija Ločičnik in ga Jelka Vrhovnik Hranjec, ki sta pohvalili našo aktivnost, ozirali  pa smo se že v novo šolsko leto in načrtovali nove dejavnosti.

Za Zdravo šolo:

Marinka Mori

Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1