ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE

BZ ima dolgoletno tradicijo. Rodila se je prav pri nas na Koroškem. Osnovala sta jo ravnatelj osnovne šole na Prevaljah, pisatelj Leopold Suhodolčan, in profesor slovenščine, Stanko Kotnik. Prvo tekmovanje za Prežihovo bralno značko so razglasili na področju štirih koroških občin v jeseni leta 1960, prve Prežihove bralne značke pa so bile podeljene maja 1961 v Kotljah na Koroškem. Letošnje šolsko leto smo torej obeležili že 55. sezono BZ.

Tudi na naši šoli se trudimo, da bi čim več učencev spodbudili k branju knjig za bralno značko. Za to si prizadevajo s številnimi novimi pristopi učiteljice – razredničarke na razredni stopnji kot tudi slavisti na predmetni stopnji, ki z učenci skozi šolsko leto opravljajo pogovore o prebranih knjigah.

Ob koncu tega šolskega leta se lahko pohvalimo, da je na razredni stopnji bralno značko osvojilo kar 92 učencev, na predmetni stopnji pa 29 učencev. V 9. razredu je bilo 6 ‘zlatih bralcev’ (Julija Štumberger, Žana Prasnic, Aljaž Sešel, Ana Hribernik, Ana Vetrih in Žiga Kreft) – to so učenci, ki so bralno značko osvojili vseh 9 let šolanja.

Pridni bralci ob zaključku šolskega leta prejemejo priznanja in značke, dodatna nagrada za njih pa je še zaključna prireditev, ki smo jo imeli v torek, 2. junija 2015. Tokrat nas je obiskal priznani slovenski ustvarjalec Žiga X. Gombač, ki je v dobri uri druženja ob zanimivi projekciji predstavil svoje literarno ustvarjanje, knjižne junake in njihove dogodivščine.

Lilijana Ladra, mentorica BZ

 

Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1