EVROPSKA VAS  2014

 

Mednarodni projekt Evropska vas že osem let daje priložnost, da se pobliže seznanimo z vsemi pridruženimi članicami Evropske unije. Rdeča nit obravnavanih vsebin je bila  letos deseta obletnica priključitve Slovenije v EU.

 

Tudi na naši šoli smo se letos organizirali tako, da smo v projekt vključili čim večje število učiteljev mentorjev. Tako je delo lahko potekalo bolj podrobno na več področjih, kar je doprineslo k bolj pestremu izboru dejavnosti na šoli.

Učenke in učenci naše šole so tudi letošnje leto pod vodstvom mentorjev pridno spoznavali eno izmed držav  ̶  ČEŠKO, in sicer njene zanimivosti, etnografske posebnosti, ljudske šege in navade, značilne narodne jedi, pravljice, risane filme, pregovore, pesmi, običaje, jezik ter prepoznavnost države nasploh. Pri pouku in izven njega so raziskovali znane češke osebnosti s področja genetike, kemije, glasbe, športa, izumiteljstva … Skozi šolsko leto so v ustvarjalnih delavnicah izdelovali simbole, znamenitosti in makete.

Učenci 2. in 3. razreda OPB so z likovnimi izdelki sodelovali tudi na Mednarodnem likovnem natečaju – International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice, Češka.

Letošnje leto je zaključna prireditev potekala 9. maja v središču Slovenj Gradca. Na njej smo se predstavili z vsem, kar je nastalo skozi šolsko leto pri pouku in drugih dejavnostih. S plesno točko je predstavitev popestrilo nekaj učencev 5. razreda. Na sami prireditvi nas je obiskal Konzul Češke Republike ing. Josef Samson, kateremu smo izročili majhno pozornost – glinene izdelke, povezane s češko in njenimi značilnostmi. Ob vseh pestrih aktivnostih proučevanja države pa so si učenci verjetno zapomnili tudi nekaj preprostih besed in izrazov v češkem jeziku. Upam, da jih bodo kdaj lahko tudi koristno uporabili. Hvala vsem učiteljem mentorjem in učencem, ki so sodelovali pri projektu.

Fotografije:

Mentorica: Irena Prasnic

Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1