Gledališka predstava Hlapci se ženijo

 

V petek, 21. 2. 2014, so imeli učenci od 6. do 9. razreda kulturni dan. V goste smo povabili Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju iz Ljubljane, ki se nam je v Domu borcev predstavilo s predstavo Hlapci se ženijo, nastalo po motivih Antona Tomaža Linharta in Ivana Cankarja. To je komedija, ki si je like ‘izposodila’ iz znane Linhartove komedije Županova Micka, ki pa so jih izkušeni umetniki skozi številne komične prizore predstavili povsem spontano, brez dramskega teksta. Podobno so uprizorili tudi nekaj znanih prizorov iz Cankarjevih del in uspešno preigravali vsem znane Cankarjeve tragične junake. Gre za dokaj novo obliko gledališča, ki se imenuje improvizacijsko gledališče (znano tudi kot impro) in se zelo uspešno uveljavlja tudi pri nas.

V vlogi igralcev so se več kot odlično predstavili umetniki Miša Mahnič, Vid Sodnik in Tomaž Lapajne Dekleva, za ustrezno glasbeno podlago v živo pa je poskrbel glasbenik Andraž Gartner.
Predstava je zaradi svoje komunikativnosti in dobrega izbora vsebin, ki so blizu mladim, učence pritegnila in zelo navdušila.
Po predstavi so umetniki učence pospremili v šolo, kjer so z njimi izpeljali delavnice s področja gledališke improvizacije, s katerimi smo zaključili bogato kulturno dogajanje tega dne.

 

Lilijana Ladra

Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1