OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC     

 

Letošnje geslo:

“ŠOLSKE KNJIŽNICE: VSTOP V ŽIVLJENJE”

 

To geslo  opozarja na pomen šolskih knjižnic, ki so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in pri razvoju kritičnega mišljenja.

Številne raziskave namreč potrjujejo, da so učni (še posebej pa bralni) dosežki učencev boljši, če imajo učenci na voljo šolsko knjižnico z bogato in raznoliko zbirko knjižničnega gradiva, dobrim knjižničnim programom in usposobljenim knjižničnim osebjem, katerega delo se tesno prepleta z učiteljevim.

Še več, učenci so tudi boljši bralci, če imajo dostop do šolske knjižnice in veliko izbiro knjig, ki jih lahko berejo.

Knjižničarji so začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju.

James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da knjižničarji sami lahko izberete ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnite z dejavnostmi, posvečenimi vaši knjižnici in s tem, kar šolska knjižnica pomeni šolski skupnosti.«

Letos slovenski knjižničarji lahko praznovanja pričnemo prve dni oktobra ob tednu otroka. S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju znanja, krepitvi samopodobe, omogočanju empatije, treningu socialnih veščin učencev in dijakov.

Časa za branje in praznovanje tega praznika bo torej več kot dovolj. Pridružite se temu tudi vi – obiščite šolsko ali splošno knjižnico, sezite po kakšni dobri knjig, obiščite knjižni sejem, podarite knjigo, pogovarjajte se o prebranem, napišite svojo zgodbo … 

Praznujte skupaj z učenci, učitelji, knjižničarji, ravnatelji … skratka z ljudmi, ki podpirajo knjižnice!

 

 

Zapisala Lilijana Ladra

(Povzeto po obvestilu Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.)

 

 

Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1