Slovaška in Evropska vas 2013


9. maja praznujemo dan Evrope. To je priložnost za dejavnosti in dogodke, ki Evropo približajo njenim državljanom.

Tako je pred leti nastal mednarodni projekt Evropska vas, ki tudi pri nas že nekaj let daje priložnost, da se pobliže  seznanimo z vsemi pridruženimi članicami Evropske unije. Osnovna ideja projekta je spoznavanje in razumevanje evropskega družbenega, socialnega in kulturno- zgodovinskega okolja ter spodbujanje medkulturnega sodelovanja. Projekt poteka vsako leto v večjih središčih po Sloveniji, na Koroškem pa v mestnem središču Slovenj Gradca. Naša šola že nekaj let sodeluje pri omenjenem projektu in tudi letošnje šolsko leto smo se pridružili ostalim koroškim vzgojno-izobraževalnim ustanovam ter na postavitvi Evropske vasi predstavili državo Slovaško.  

Letošnje leto je zaključna prireditev potekala že 8. maja. Z vsem, kar je nastalo skozi šolsko leto pri pouku in drugih dejavnostih, smo se predstavili na zaključni prireditvi. V projektu so sodelovali učenci razredne in predmetne stopnje. Skozi šolsko leto so se učenci pri posameznih predmetih, podaljšanem bivanju in varstvu vozačev seznanjali s slovaško pokrajino, kulturo, načinom življenja, glasbo … Brskali so po internetu in literaturi ter zbirali podatke o državi. Nastali so plakati in otroški izdelki, ki so predstavili slovaške simbole in posebnosti. Predstavitev v Power Pointu in radijsko uro so nam pripravile učenke osmih razredov, pod vodstvom naše učiteljice Janje Hanjže, ki so na temo države izvedle tudi šolski kviz o poznavanju Slovaške. Obiskala nas je tudi gospodična ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Tina Bošnik, ki je kar nekaj časa preživela na Slovaškem in nam še približala življenje ljudi.

Učenci in učenke sedmih razredov so pri tehničnih dnevih iz različnih materialov izdelovali slovaške znamenitosti pod vodstvom našega učitelja Ernesta Kneza. Pod rokami učitelja Jerneja Bobeka in učencev pa so nastale slovaške kulinarične dobrote. Učenci so tudi pri varstvu vozačev in v oddelkih podaljšanega bivanja izdelovali slovaške simbole in znamenitosti. Raziskovali so zgodovino dežele, pobliže so spoznali življenje prebivalcev ter se naučili nekaj preprostih besed in izrazov v njihovem jeziku. Izdelali so slovarčke preprostih slovaških besed. Z vsemi izdelki, ustvarjenimi pod rokami naših učencev in učenk, smo napolnili našo stojnico na Evropski vasi. Mimoidoče smo seznanili s kulturo, kulinariko, običaji, navadami, glasbo, zastavo, grbi in narodnimi simboli Slovaške. Veliko obiskovalcev naše stojnice pa je bilo veselih, ker so izdelke lahko vzeli tudi s seboj domov in nekatere izmed njih lahko tudi praktično uporabili. S točko na osrednjem odru je našo šolo predstavila učenka osmega razreda Nika Širnik, ki je zapela pesem v slovaškem jeziku.

Tudi vreme nam je bilo zelo naklonjeno. Obiskovalci Evropske vasi so tako na ta sončen dan lahko doživeli ustvarjalnost otrok, ki ne pozna meja.

 Fotografije:

Mentorici projekta:

Irena Prasnic, Mateja Grilc

Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1